fbpx

Btw-auto of marge-auto leasen

Het leasen van een occasion met financial lease kan voor u als ondernemer in veel gevallen een aantrekkelijke optie zijn. De aanschaf van een auto of bedrijfswagen voor uw onderneming kan namelijk een behoorlijke aanslag zijn op uw liquiditeit.

Met financial lease hoeft u niet in één keer het volledige aankoopbedrag van uw occasion te betalen, maar lost u elke maand een vast bedrag af.

Wanneer u kiest voor financial lease, krijgt u te maken met verschillende kostenposten en kostenvoordelen. Die kostenvoordelen zijn afhankelijk van de soort occasion die u koopt. U heeft daarbij de keuze uit een BTW-auto en marge-auto. U krijgt in beide gevallen precies dezelfde occasion, maar financieel is er wel een groot verschil.

In deze blog leggen wij u de verschillen tussen een BTW-auto en een marge-auto uit en ontdekt u welke optie voor u het meest interessant is.

Verschil tussen marge-auto en btw-auto

Het grootste verschil zit – zoals de naam al doet vermoeden – in de BTW die u betaalt over de aanschaf van uw auto. Of u nu een BTW-auto koopt of financiert met financial lease, u bent in beide gevallen verplicht om BTW te betalen over de aanschafprijs van uw auto. Bij het afsluiten van een financial leasecontract, schiet u de BTW voor en kunt u dit bedrag vervolgens terugvorderen bij de belastingdienst.

Nu heeft niet iedere ondernemer dit bedrag in één keer beschikbaar. Afhankelijk van de kostprijs van de occasion, kan het bedrag van de BTW namelijk flink oplopen en heeft u alsnog een groot bedrag nodig om een financiering af te sluiten. Bovendien duurt het al snel 3 maanden voordat u dit bedrag weer teruggestort krijgt op uw rekening. Een bedrag dat u in die periode wellicht niet kunt missen.

Voor deze laatste groep is de marge-auto een interessante optie. Bij een marge-auto betaalt u namelijk geen BTW.

Marge-auto

Een marge-auto is BTW-vrij omdat de BTW al een keer is betaald door een particulier. Daardoor hoeft u als ondernemer niet nogmaals de BTW te betalen over een occasion. Wanneer u voor deze occasion een financiering afsluit met financial lease, hoeft u de BTW niet voor te schieten.

Een marge-auto zorgt dus nog voor een extra kostenvoordeel bovenop de financiële voordelen waar u bij financial lease al van profiteert.

Een marge-auto zal voor u de meest interessante optie zijn wanneer u:

 • Startende ondernemer/zzp’er bent
 • Weinig tot geen startkapitaal heeft

BTW-auto

Een BTW-auto is een auto waarover de BTW nog niet is betaald. Wanneer u een financial leasecontract afsluit, schiet u de BTW voor. Dat betekent dat u niet 100% van het aankoopbedrag kunt financieren, terwijl dat bij een marge-auto wel kan.

De BTW over de aanschaf van uw occasion kunt u terugvorderen bij de belastingdienst. Het volledige BTW-percentage dat u heeft betaalt voor uw occasion, ontvangt u retour op uw rekening.

Een BTW-auto zal voor u de meest interessante optie zijn wanneer u:

 • Beschikt over voldoende financiële middelen om de BTW voor te financieren
 • Wilt profiteren van het BTW-voordeel door deze als aftrekpost in te dienen bij de belastingdienst

Uitzonderingen financiering van 100%

Wanneer u werkzaam bent in één van de volgende branches, kunt u in alle gevallen uw occasion 100% financieren, zonder dat het uitmaakt of het om een btw- of marge-auto gaat.

 • Beleggingsgoud
 • Financiële diensten en verzekeringen
 • Gezondheidszorg
 • Journalistiek, radio en TV
 • Juridisch advies
 • Onderwijs
 • Sociaal culturele instellingen

Wilt u een marge-auto of btw-auto leasen met financial lease? Dat kan via ROS automotive! Bekijk onze occasions en vraag een vrijblijvende offerte aan via onze financial lease partner ROS finance.

Terug naar overzicht